HIŠA NA HRIBU 2019

Sodelovali so:
Alenka Spacal / pisateljica, ilustratorka in pravljičarka
Franc Cegnar / režiser
Keiko Miyazaki / vizualna umetnica
Mateja Kavčič / slikarka
Mihaela Ciuha / kiparka
Mojca Senegačnik / slikarka
Mojca Sfiligoj / strokovna sodelavka na področju kulturne dediščine
Štreklov Jelko / naivni umetnik
Waleria Wolf Gang / intermedijska umetnica, videastka in režiserka
Zarja Menart / vizualna umetnica
Zvonka T Simčič / vizualna umetnica
Zvezdana Novaković / glasbenica in intermedijska umetnica
Grlenice / mešani pevski zbor
Za srce mo / glasbena skupina
Eva Bevec & Lara Mastnak & Tina Dernovšek / študentke ALUO

23. avgust do 15. september

→  mežnarija pri sv. MARJETI v vasi Žlebe – osrednji razstavni prostor – vsak dan od 15. do 20. ure
→  pri cerkvi sv. KATARINE v vasi Topol – točka kulturne poti potujočih ilustracij – prosto dostopno
→  domačija PR’LENART v vasi Belo – točka kulturne poti potujočih ilustracij – prosto dostopno – zunanja postavitev umetnic Mojce Senegačnik in Zvonke T Simčič na pročelju umetniške rezidence – ogled domačije je možen po predhodni najavi na telefonsko številno 031 712 227

→ Hiša na hribu je skupnostni umetniški projekt. Razvijamo ga peto leto. Zasnovan je na kreiranju novih publik sodobnih umetniških praks, ki jih interaktivno umešča (instalira) v okolje kulturne in naravne dediščine na prehodu med urbanim in ruralnim.

Program:
→ 23.8. – ob 20.00 – otvoritev – koncert – Zvezdana Novakovič – Grlenice – Za srce mo
→ 23.8. – 15.9. – ogled razstave – vsak dan od 15.00 do 20.00
→ 26.8. – 28.8. – tabor z land art in video delavnico
→ 28.8. – ob 18.00 – otvoritev razstave del nastalih na delavnicah in pripovedovanje pravljice Modre ptičje misli – Alenka Spacal
→ 29.8. – počitniško dopoldne za otroke
→ 03.9. – 06.9. – obiski osnovnošolskih otrok
→ 14.9. – pravljični potep s Knjižnico Medvode in Suzano

→ Sodobna umetniška dela umeščamo v prostore kulturne dediščine, ki so vezani na habitate krajinskega parka Polhograjskih dolomitov. Sv. Marjeta s skednjem in mežnarijo v vasi Žlebe, sv. Katarina z župniščem v vasi Topol ter Domačija Pr’Lenart v vasi Belo so spomeniško zaščitene. Povezuje jih lepa ne preveč zahtevna pohodniška pot, ki je lahko odličen navdih za kulturno in rekreativno preživetje enodnevnega vsestranskega oddiha tako za posameznike kot za družine.

→ Povezujemo mesto z njegovo periferijo ter prostor umetnosti odpiramo tudi ljudem, ki bi sicer težko prestopili prag galerije in običajno ne obiskujejo ne razstav ne drugih sodobnih umetniških produkcij. Kreiramo nove publike sodobnih umetniških praks.

→ Hiša na hribu nudi ogled razstavljenih del, druženje, pogovore, premišljevanja, interakcije, …

→ Razstavljajoče avtorje nagovarjamo k razvoju v smer instalativnosti. V ustvarjalnih dialogih posebno pozornost namenjamo subtilni in osmišljeni umestitvi umetniških del v kontekste kulturne in naravne dediščine. Želimo, da umetniki na sami lokaciji razstave preživijo čim več časa in da razstavljena dela in njihova umestitev v razstavne prostore ter način komuniciranja s publikami nastajajo iz navdihov, ki izvirajo iz srečevanj s prostorom (genius locci) ter z drugimi avtorji in obiskovalci.

→ Prav posebno pozornost namenjamo skupnostnim umetniškim delom z izrazito socialno angažirano naravnanostjo, saj se v dobi globalizma umetniki vse bolj udejanjamo na širših ne zgolj ozko umetniških področjih. V prvi vrsti je naš cilj, da ustvarimo boljšo družbo in to z neposrednim vključevanjem umetnikov in umetnosti v skupnostne aktivnosti in socialne strukture družbe.

→ Ker vse tri lokacije ležijo blizu Ljubljane (cca 15 km), je naše prihodnje raziskovanje usmerjeno prav v »zajemanje« publike s tega področja, tako da bo poleg naključne publike in namenskih obiskovalcev razstave tudi vse več takih, ki bodo obisk načrtovali skozi turistično ponudbo kraja; tako Ljubljane kot tudi Medvod. Tuji turisti, ki so na razstavo zašli po naključju, so bili navdušeni nad povezavo med kulturno dediščine in sodobno umetnostjo, pogreznjeno v naročje neokrnjene narave. Na podlagi dosedanjih izkušenj želimo posebej zanje pripraviti program, ki ga bodo lahko turistični delavci plasirali kot dobro izbiro odkrivanja neposredne okolice mesta; še posebej ob dejstvu, da sam center Ljubljane postaja prenasičen.

→ Doslej je razstavo vsako leto obiskalo okoli 600 obiskovalcev. Naši obiskovalci so od vsepovsod; iz različnih predelov Slovenije, pa iz Jordanije, Kitajske, Nemčije, Amerike, Japonske, Italije, Hrvaške, Francije, …

→ Hiša na hribu je tudi kulturni in družabni dogodek. Izstopa otvoritev razstave s posebnim, prav za ta namen kreiranim kulturno umetniškim programom, ko hišo obišče največ obiskovalcev naenkrat – tudi več kot sto.

→ Večina rezidenc in umetniških dogodkov se zgodi v mestih, v urbanem okolju. Mi pa na novo povezujemo sodobno umetnost z naravo, jo na ta način umirjamo, poglabljamo ter tako ustvarjamo okolje za drugačen, polnejši in subtilnejši pretok med publiko in umetniškimi deli. Ekološka angažiranost umetniških del se nam zdi samoumevna.

→ Ustvarjamo prostor naklonjen srečevanjem, pogovorom, iskanjem, … prostor, ki je lahko tudi zatočišče. Hiša na hribu postaja živa socialna instalacija, kjer umetnost dobiva razsežnosti poslušalca, spovednika, prijatelja, …


na fotografiji : Gnezdo / Mateja Kavčič / foto : Tomaž Grdin / oblikovanje: Zvonka T Simčič