Kompozicija za prazničnost v Galeriji Miklova hiša

5_i 2_i 1_i

foto: Irena Petrič

Zvonka Simčič, nosilna avtorica projekta Kompozicija za prazničnost: “Moč rezijanske besede in njenih zvokov je segla globoko vame. Kadar zapojem, se približam tistemu davno pozabljenemu.

V tem projektu sem predajala izkušnjo o tem, kako sem vstopila v rezijansko petje in kako ga doživljam. Kakšno moč, povezave, stanja, ki jih v glas vpisuje zgodovinsko petje in tudi osebni spomin ima izražanje preko glasu.

Projekt je bil postavljen za galerijo Miklova hiša v Ribnici. Je video instalacija, ki v enem prostoru povezuje video in zvok.

Eden od videov je bil posnet v Reziji s pesnico in pevko Silvano Paletti. Drugi je nastal v Ribnici. Povabili smo ljudi, da so prišli na delavnico, kjer smo se naučili rezijanske pesmi. Nato smo to zvočno in vizualno posneli. Sodelujoči so hodili v krogu in peli. Naredila sem posnetke njihovih stopal. Posnetek je predstavljal – molilni mlinček, kot ga imajo budisti.

V manjšem prostoru galerije sem razstavila Ad Utero Ab Ovo.”

Sodelujoči avtorji:

Zvonka T Simčič: zasnova, video instalacija, performiranje in petje

Franc Cegnar: zasnova in režija

Silvana Paletti: petje

Petja Grafenauer: kustosinja

Irena Tomažin: performiranje

Iztok Zupan: zvočna postavitev

V zvočni postavitvi in videu so sodelovali: Simon Korošec, Tina Zupan, Simona Moličnik, Vesna Zornik, Ivanka Zobec, Boštjan Jurjevčič, Andrej Rozman-Roza, Marija Lovšin, Irena Petrič, Lenca Bogovič, Petja Grafenauer, Veljko Njegovan, Justina Simčič, Iztok Zupan, Franc Cegnar, Silvana Paletti in Zvonka T Simčič