HIŠA, KI SE JE SPUSTILA S HRIBA

Pogovor po zaključenem projektu skupnostne umetnosti v ruralnem okolju Hiša na hribu

Sodelujejo: Zvonka T. Simčič, Franc Cegnar

Vodi: Petja Grafenauer

Vodnikova domačija, Ljubljana / Četrtek, 17. novembra 2016 ob 18. uri

1

Sidrišče skupnostnega umetniškega projekta v ruralnem okolju, Hiša na hribu, je hiša (bivša mežnarija) s skednjem in zvonikom ob cerkvi na Marjeti v Žlebeh pri Medvodah. Ob kontinuirani prisotnosti skupine umetnikov se tu v avgustu izven klasičnega galerijskega prostora konceptualizirajo, izvajajo in predstavljajo umetniške akcije v javnem prostoru.

Druga izvedba projekta Hiša na Hribu je v poletju 2016 prinesla kopico novih izkušenj. Srečanje po zaključku projekta, ki bo potekalo v Galeriji Vodnikove domačije Šiška, ne bo namenjeno zgolj predstavitvi projekta, temveč bo pogovor o tem, kaj projekt Hiša na hribu in njemu podobni umetniški projekti v lokalnih, vaških skupnostih pomenijo v širšem kulturno-socialnem kontekstu sodobne Slovenije in njene umetnosti.

Kaj projekt in sodobna umetnost doprineseta občestvu med katerega se umeščata. Kakšne so razvojne možnosti za konkretnega in njemu sorodne projekte? Kaj se je sodobna umetnost naučila na deželi? Kaj je koga najbolj presenetilo? Kaj so prednosti tega, da je projekt postavljen na ruralnem robu urbanega/mesta in konec koncev, kako se lotiti projekta, da ustvarimo skupnostno/komunalno umetnino in zanjo tudi “pristno umetniško občestvo”?

Z drugo ponovitvijo je bil letos storjen nov razvojni korak. Ideje in zamisli težko čakajo na naslednje leto.